Iedereen vindt het leuk om een cadeau te krijgen. Het is een vorm van aandacht, verpakt in iets tastbaars of in een actie. Ook al sta je niet graag in de spotlight, dat doet iedereen goed. Dat heb ik zelf onlangs nog ervaren. Maar wist je dat het geven van cadeaus, van aandacht, het een ander een plezier doen, jou als gever ook erg veel brengt?

Als zzp-er ontvang je geen kerstpakket of eindejaar bonus en krijg je geen kerstborrel met verwennerijen. Tenzij je het zelf organiseert natuurlijk (wellicht is dat nog een idee...). Maar ik was in de gelukkige omstandigheid dat een lieve vriendin een kerstpakket voor mij heeft samengesteld, omdat ze vond dat ik dat juist in dit moeilijke jaar verdien. Nu mis ik het krijgen van een kerstpakket niet, maar alleen dat idee vond ik al zo lief en bijzonder! Zo werd ik verrast met een pakketje van een van mijn lievelingswinkels in planten en decoratie. Ontzettend leuk! Het feit dat ze had onthouden dat dit een van mijn favoriete zaakjes is én ze hiermee deze lokale ondernemer in moeilijke tijden ondersteunt, maakte het extra waardevol voor mij. Ik kon er echt weer tegenaan!

Aandacht krijgen, zeker in de vorm van een cadeau, doet dus goed. Maar wist je dat het geven van cadeaus, van aandacht, het een ander een plezier doen, jou als gever ook erg veel brengt? Het brengt meer blijdschap en voldoening voort dan ontvangen, ongeacht de waarde van het geschenk. Het schijnt daarnaast ook wetenschappelijk bewezen te zijn dat het geven voor een langere termijn voldoening brengt. Wat zit daar achter?

Geven maakt blij

Wanneer je iets geeft, word je zowel een gever als een ontvanger. Je maakt de ontvanger blij. Tegelijkertijd ontvang je zelf ook een bijzonder gevoel van voldoening en tevredenheid. Dat is een gift aan jezelf die meer waarde heeft dan het cadeau dat je hebt weggegeven.

Wanneer je iets geeft aan een ander, bouw je aan een relatie met de ontvanger. Relaties, vriendschappen, zijn voor veel mensen belangrijker dan wat dan ook en zeker niet in geld uit te drukken. Geven is bovendien een prachtig excuus om juist die dingen te doen waar jij zelf enthousiast over bent. Misschien heb je wel een talent dat je graag inzet voor een ander. Of een mooi boek dat je graag doorgeeft aan iemand nadat je er zelf van hebt genoten. Je geeft die dingen, die jou zelf ook zoveel goeds hebben gebracht, zodat anderen er ook van kunnen genieten.

Afgelopen weekend verraste ik samen met vrienden een vriendin die 40 was geworden. We zagen elkaar online en speelden een spel, zo maar, niet vanwege haar verjaardag. Toen ze dacht dat de gezelligheid voorbij was, kreeg ze van ons een lied dat speciaal voor en over haar gemaakt en opgenomen was. Ook hadden we een kleine speurtocht voor haar gemaakt met raadsels die over onze gezamenlijke belevenissen gingen, om haar uiteindelijk naar haar cadeaus te leiden die verstopt in haar huis lagen.
We spelen vaker samen escape rooms, we houden normaal gesproken verrassingsweekendjes voor elkaar, ze werkt in de culturele sector, leeft mee met de artiesten die het zwaar hebben en kende de artiest dit het lied maakte en we wisten uit betrouwbare bron welk cadeau ze graag wilde hebben... Ze was ontzettend verrast, moest erg lachen en was ontzettend blij met alles wat voor haar geregeld was!
En; daar werd ik zelf dus ook heel erg blij van... De voorpret die we al hadden door te bedenken hoe we haar een plezier konden doen en alles voor te bereiden, was veel waard. En haar gezicht toen ze verrassing op verrassing kreeg nog meer! Iedereen had dus weer een injectie blijheid gekregen.

Conclusie? Doe jezelf het cadeau van veel geven! Dat is in dit geval helemaal niet egoïstisch, want je maakt er ook een ander blij mee. Twee vliegen in één klap. Grijp feestdagen, verjaardagen, zoveel-jaar-in-dienst-momenten, afgeronde opleidingen, afscheiden, jubilea enzovoort aan, om de ander iets te geven. Maar verras ook eens door 'zo maar' iets te geven. Gewoon omdat iemand het bedrijf al jaren trouw is, zo'n fijne collega of vriend is of het privé even lastig heeft. Dus eigenlijk helemaal niet 'zo maar', maar met een hele goede reden! Deze hele corona-tijd is als je het mij vraagt al een hele grote goede reden...

MakeSomeoneHappyThenYoullBeHappyToo

En eigenlijk maakt het niet uit wat je geeft, het gaat er om dát je geeft. Wil je het toch extra speciaal maken; laat zien dat je er over nagedacht hebt. Laat zien dat je de ander kent en weet waar hij/zij blij van wordt. Zoals mijn vriendin heeft gedaan bij het pakket van mijn favoriete winkel. Laat merken dat iets jou heel veel gebracht heeft en je ook graag wilt dat de ander dat ervaart. Het moment van geven en ontvangen zal nog specialer zijn.

Het is niet voor niks dat wij onze Betekenisvolle Cadeaus ontwikkeld hebben. Juist voor deze momenten dat een ander iets verdient te krijgen. Maar ook omdat jij als gever daar ook best blij van mag worden! Dus we denken graag met je mee hoe jij van het geven en ontvangen iets onvergetelijks kan maken, of dit nu klein - wij stuurden zelf in deze corona tijd diverse handgeschreven kaartjes aan onze relaties om te informeren hoe het met de ander ging, met zonnebloempitjes om weer wat 'zon' te brengen - of juist heel groots opgezet wordt. Kijk voor inspiratie op www.betekenisvolcadeau.nl of bel of mail me!

LeukOmTeGeven LeukOmTeKrijgen

Eigenlijk dus helemaal niet zo'n gek idee om jezelf een mooi kerstpakket of feestje cadeau te doen. Voel je de blijdschap als gever én ontvanger! Al zegt iets mij dat de betrokkenheid van 'een ander' in een van deze rollen het echt geslaagd maakt...