"Daar zit je dan. Thuis. Als ‘mensen bij elkaar brengen’ je vak (en bovendien passie) is, dan hoef ik niet uit te leggen wat de stand van zaken nu is tijdens de Corona-crisis.”

Deze zinnen schreef ik, Hanneke, precies een jaar geleden, als opening van het artikel ‘Ondernemen in corona-tijd; op zoek naar de juiste actie-stand’. Toen we net een paar weken niks meer konden en mochten. Ik was in verwarring, wist niet wat ik op werkgebied kon of moest doen, schoot op één dag van standje 1 naar standje 10 en hard weer terug, verbaasde me over het feit dat vele anderen continu in standje 10 leken te staan en voelde me een nietsnut omdat ik geen geniaal ondernemend plan had.

Hoe is het een jaar later met het ondernemen in corona-tijd?

Corona ondernemen wattedoen2 1jaarlater

Als ik die zinnen van een jaar geleden lees denk ik ‘Ha, dat was nog niks, die paar weken verwarring!’. Een jaar later blijkt het zoeken naar de juiste actie-stand een blijvende constante. Al fluctueren de standen minder hevig en in langere golfbewegingen. Dat zag ik ook om mij heen bij andere ondernemers.

Zo plotsklaps van een behoorlijk vol en hectisch leven met een bedrijf in groei, naar een heel jaar met heel weinig prikkels, mensen en zingeving – een gevoelsmatige stilstand – gaat je hoe dan ook niet in de koude kleren zitten. Als ondernemer weet je niet beter dan dat er veel onzekerheid is, dat je flexibel moet zijn, en ga zo maar door. Maar meestal heb je overal nog wel een klein beetje invloed op, kan je er zelf iets aan doen. Dat de essentie van mijn werk en mijn passie nu, buiten mijn invloed om, voor het overgrote deel al een jaar aan handen en voeten gebonden is, dát is voor deze control-freak het lastigste. Los van wat het met mij persoonlijk doet, vind ik het ook erg spannend om te zien wat er in de samenleving gebeurt. Iedereen strooit met ‘feiten’, groepen worden tegenover elkaar gezet (of doen dat zelf) en mensen zijn erg licht ontvlambaar…

Ik heb besloten om me te richten op de positieve dingen die het jaar me hebben gebracht. Er zijn zorgen en er zijn elke dag uitdagingen, maar ik weiger me zelf in de put te schrijven.

VanNegatiefNaarPositief

Dus, terugkijkend is het positieve dat ik uit afgelopen ondernemersjaar heb kunnen halen:

 • Van de opdrachten die er wel waren hebben we extra genoten, veel voldoening uitgehaald en zijn we erg dankbaar voor.

 • Er zijn enkele opdrachtgevers opgestaan die koste wat kost bijeenkomsten in een alternatieve vorm door lieten gaan én ons daarbij moesten en zouden betrekken. Ook als van hogerhand eigenlijk elke mogelijkheid daartoe verboden of onmogelijk gemaakt werd of dit helemaal niet zo voor de hand lag. Goud waard en hartverwarmend!

 • Het is maar weer eens duidelijk geworden wat een fantastische mensen Broek & Buuren om zich heen heeft. Niet alleen heel kundig en creatief, maar ook goede, fijne persoonlijkheden. Collega Janneke die koste wat het kost betrokken blijft en zich blijft inzetten, terwijl er ook voor haar op een gegeven moment geen betaald werk meer was, hoe lang we dat moment ook hebben uitgesteld. En ook de andere creatieve partners waar we mee werken bieden hulp of een luisterend oor, pakken kleine kansjes en gekke nieuwe ideeën positief op en kwamen zelf met mooie plannen. Met onze Corona-borrels (online) probeerden we de binding te houden en hen ook nieuwe mensen te laten leren kennen en te inspireren, zoals ze dat bij mij/ons ook doen. Super!

 • We hebben nieuwe concepten ontwikkeld, de Betekenisvolle Cadeaus en De Theater-wasstraat. Een vrolijk makend creatief proces dat ik samen met collega Janneke en diverse andere partners doormaakte. Het hele proces gaf veel energie. Dat alleen al was erg belangrijk. Een aantal ideeën kunnen blijvertjes zijn of kunnen in ieder geval in Corona-tijd nog vele mensen blij maken, laten we hopen dat we die kans krijgen!

 • We bekwamen ons meer en meer in online bijeenkomsten. We mogen en kunnen dit nog lang niet zo vaak doen als voor corona met de live-bijeenkomsten, maar toch. Die ervaring en expertise hebben we dan mooi maar weer!

 • Broek & Buuren blijkt er niet verkeerd voor te staan, valt niet direct om als alles stilvalt. Met een beetje overheidssteun voor mij persoonlijk overleven ik en mijn bedrijf het al een jaar nagenoeg zonder werk. Het doet het bedrijf natuurlijk niet perse goed, maar we zijn er wel nog! Het biedt tijd en enige mate van rust.

Na lang weinig uit handen te hebben gekregen, heb ik mezelf in een actie-standje gekregen waardoor ik nu in een onderzoek zit naar welke keuzes ik als ondernemer en wellicht ook daarbuiten kan, wil of moet gaan maken. Een frisse blik op Broek & Buuren en de toekomst. Wellicht is het een kans om er sterker uit te komen, daar houd ik mij aan vast!

Ik heb bewust gesprekken op gezocht, met mensen dichtbij, maar zeker ook verder van mij af of onbekenden. Soms zonder concreet doel. Maar ze prikkelen altijd en geven energie. Eindelijk komt er wat beweging. Ik zeg eindelijk, omdat ik me af en toe nog steeds schuldig en ontevreden voel over het feit dat ik het afgelopen jaar wat dat betreft veel beter had kunnen benutten. Maar het lukte me niet. Dat heeft ook te maken met het ontbreken van perspectief en het schijnt dus normaal te zijn… Pff, niet altijd even makkelijk om normaal te zijn!

Net als een jaar geleden heb ik nog steeds geen idee waar het toe zal leiden en hoe het leven er over een maand uitziet. Maar ik zal in ieder geval nooit meer klagen of erg in verwarring zijn als ik even een paar weken on hold wordt gezet. Ha, een paar weken, peanuts!

Peanuts2

Voor andere ondernemers die het lastig hebben: ik kan echt aanraden om contact met anderen actief te blijven zoeken. Benader verschillende mensen en laat je prikkelen door het gesprek dat ontstaat. Zo’n lijstje maken met positieve gevolgen van, of dingen in, corona-tijd is trouwens ook best een opbeurende activiteit. Nog een aanrader dus, het helpt je relativeren en je voelt je direct een stukje blijer! (Dus ik ben op persoonlijk vlak hieronder nog even door gegaan, want dat staat natuurlijk nooit los van mij als ondernemer.)

Wellicht herken je het een en ander? Hoe kijk jij terug op een jaar ondernemen in corona-tijd? Heb je waardevolle lessen kunnen trekken? Heb je tips? Worstel je met zaken? Kan ik je wellicht helpen? Ik hoor het allemaal graag!


Vervolg lijstje positieve gevolgen corona-tijd:

 • Ik ben veel meer buiten dan voorheen. Heerlijk!
 • Ik heb lekker veel tijd om te wandelen en te sporten! Ja, veel van wat ik deed kan nu niet (kleine snik), maar er zijn andere vormen voor in de plaats gekomen. Soms 2x per dag, midden op de dag, het kan allemaal!
 • Eindelijk slinkt mijn grote voorraad nog te lezen boeken. En of het nu fictie of non-fictie is, het prikkelt en inspireert.
 • Ik heb nieuwe recepten aan mijn repertoire toegevoegd. So what?!, zul je denken, iedereen is immers uitgebreid aan het koken geslagen? Als je mij kent, weet je dat dit heel bijzonder is, want ik vind er niks aan en kan er weinig van. Nog steeds niet. Maar nu heb ik dus voor áls ik zin heb een breder, gezonder en lekkerder arsenaal aan makkelijke gerechtjes. Winst.
 • Mijn huis is eindelijk meer naar mijn smaak ingericht. Na 5 jaar staan er meer planten, hangt er iets aan de muren, is er opgeruimd en veel weggeven. Word ik blij van.
 • Ik heb nieuw vrijwilligerswerk opgepakt, binnen ons buren-netwerk en als taal-maatje.
 • Het is me duidelijk geworden dat ik een klein, maar geweldig, groepje vrienden heb waar ik echt altijd en volledig op kan bouwen. Zo blij mee!
 • De wasmachine draait minder, mijn kleding en schoenen slijten minder snel en ik hoef dus ook geen geld uit te geven aan nieuwe kleding. Want ik weet niet hoe jullie het doen, maar ik loop het overgrote deel van mijn tijd lekker in mijn joggingbroek en hoodie rond. Tja, weinig afspraken en ontmoetingen, heeft dus ergens ook een voordeel 😉
 • Ik en mijn naasten zijn gezond. Is toch echt het belangrijkste, hoe cliché ook.
 • Ik blijk geen aanleg toch echte somberte o.i.d. te hebben. Geen idee of dit medisch een verantwoorde, kloppende uitspraak is, maar ik trek die conclusie gewoon. Ik zie het helaas om mij heen ook anders, en dat heb je niet in de hand, dus ik prijs me gelukkig.
 • We zijn af van de verplichte handdruk of 3 zoenen en van het ongemakkelijk aftasten welke begroeting we zullen kiezen. Een simpel ‘hoi’, ‘hallo’ of ‘aangenaam’ volstaat nu overal. Stiekem best fijn.
 • Ik heb de pub-quiz ontdekt. Online, maar dat belooft veel goed voor ooit weer in de pub, want ik vind het top!