Zo luidde onlangs de titel van een artikel van EvenementOrganiseren. Voorafgegaan door: "Brain food".
Dat de catering goed geregeld moet zijn, omdat men anders de lauwe koffie of de lege maag vooral zal herinneren is bekend. Dat catering een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het behalen van je doel(en) voor het evenement, wordt echter snel over het hoofd gezien. We waren dus getriggerd door de kop.

Het artikel noemt 3 voorbeelden van brain food catering, met toelichting van de werking:

1) Omega 3 in vis, schaal- en schelpdieren en ongezouten noten, om sneller en scherper te denken.
2) Langzame koolhydraten in volkoren producten, fruit, groente of yoghurt, om langer scherp en geconcentreerd te blijven.
3) Cafeïne in koffie om het vermoeidheidssignaal in de hersenen plat te leggen. (ik drink geen koffie, maar je zou natuurlijk ook een cafeïne kauwgummetje kunnen aanbieden, heb je meteen een frisse adem voor het vervolg van de dag :-))
De tegenhangers dien je juist te vermijden.

Helder!
Maar dit is toch slechts een fractie van waar je over na zou kunnen (moeten?) denken als het om catering gaat?

  • Welk doel dienen de breaks en bijbehorende hapjes/drankjes? Is het ook een netwerkmoment? Is het puur ter ontspanning? Is er ruimte om mensen ook hier - op een andere manier - even na te laten denken over de thematiek?
  • Kan het eten en drinken dat je aanbiedt in de sfeer en/of het thema van de rest van de dag gegoten worden?
  • Kunnen specifieke smaken en geuren iets bijdragen aan de totaalbeleving?

Deze vragen en hun antwoorden bepalen allereerst de keuze en opmaak van het hapje en drankje, waarbij je zeker brain food moet meenemen om het energielevel zo goed mogelijk te houden.
Maar ze bepalen ook de wijze van aanbieden en opstellen, qua logistiek, aankleding en personeel (uitstraling, houding, tekst, wellicht zelfs in een 'rol'?!). En of je er een klein spel-elementje in verwerkt, of wetenswaardigheden, aanzet tot in gesprek met elkaar te komen. Of je mensen letterlijk in beweging zet ter afwisseling van veel zitten of juist fysiek even laat bijkomen. Of er continu aanbod moet zijn of juist niet. Welke muziek je erbij opzet. Enzovoort, enzovoort.
En hoe dit alles dan weer in elkaar haakt en elkaar versterkt...

Dán zet je catering pas echt in om de mensen op je evenement 'op scherp te zetten'.

Super leuk om over na te denken! Kan je daar nog wel wat hulp bij gebruiken? Dan helpen we je graag op weg.