BroekBuuren GlitterendeEenhoorn profielfoto

Sander Kloppenburg, alias Glitterende Eenhoorn: Visueel- en animatie-kunstenaar, VJ, sneltekenaar, filmer en live performer

Bio

Sander Kloppenburg, alias Glitterende Eenhoorn, heeft een bijzondere kijk op de wereld. Hij weet elementen uit het dagelijks leven zo te gebruiken dat ze de setting van een surrealistisch verhaal kunnen zijn. Sander creëert eigen werelden met gebruik van de rijkheid van de echte wereld en hij verruimt je kijk op de realiteit.

Sander studeerde Computer Animation and Visual Effects aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en ronde deze opleiding in 2009 succesvol af. Momenteel maakt hij (visuals voor) films, is hij actief als VJ, werkt hij mee aan theaterperformances en maakt hij animaties en tekeningen in opdracht.

Eerder maakte Sander clips voor Wouter Hamel en ging hij mee on tour als duo Aap en een Gorilla (samen met Misha Veldhoen). Ook maakte hij clips voor Lucky Fonz III, Nausica, Roosbeef en Clean Pete. Voor Roosbeef deed hij tevens het albumdesign. Voor VPRO serie Raaf Mixer was Sander verantwoordelijk voor de art direction en de flyers.


Over zijn werk als kunstenaar zegt Sander:

"Bewegingspatronen in de natuur hebben mij altijd al gefascineerd. De manier waarop water stroomt, hoe oliedruppeltjes ronde bolletjes vormen (colloïden) in afwaswater, hoe poeders op een box gaan dansen door faseverschillen in verschillende geluidsfrequenties (en ook door de aanzuigende werking die onder een hoopje poeder ontstaat als deze omhoog geschoten wordt door de trillende ondergrond), en meer. Ik wil deze processen en details daarvan graag zo filmisch mogelijk documenteren en bouw installaties waarop ik deze processen naboots om ieder detail te kunnen filmen.
Ik zou heel graag de grens tussen educatie, kunst en wetenschap opzoeken en probeer dat in een project te doen."