Hoe mooi; dat je na een dag vol trainingen of lezingen artiesten op het podium precies ziet weerspiegelen waar jouw hele dag over is gegaan? Janneke vindt dat mooi, knap werk ook vaak. Ze schrijft over ons recept voor zo'n 'uitsmijter' op een bijeenkomst.

Een goede afsluiter van een evenement kan goud waard zijn. Zorgt voor ontspanning en cohesie. Zorgt voor een lach maar ook voor bezinning. Voor een samenvatting en de neuzen dezelfde kant op. Voor verbinding van de deelnemers van het evenement; ‘Kijk, dit zijn wij en hier ging het ons vandaag om.’.

uitsmijter

 

 

 

 

 

 

Bij Broek & Buuren zetten we deze zogeheten ‘uitsmijter’ vaak in bij een evenement. Onlangs nog bij de Sportprijs Utrecht waar theatermaakster Janneke Jager na afloop een speciaal op maat gemaakt lied zong over alle prijswinnaars van de avond. Even samen terugblikken en de sport in het algemeen in het zonnetje zetten; voor mij als aanwezige benadrukte het de veelheid aan sporthelden nogmaals en het belang van sporten in het algemeen. Het luisteren naar een grappig en op maat gemaakt lied, als afsluiter van toch een lange zit, gaf ontspanning bij het publiek, liet ze samen uit volle borst meezingen en zorgde ervoor dat de mensen meer saamhorig de zaal verlieten dan ze normaal zouden hebben gedaan. Dat is mijn overtuiging.

Kunst

Op maat gemaakt, ter plekke bedacht theater, dat inspeelt op wat er leeft in het publiek of een hele dag samenvat; een kunst op zich als je het mij vraagt. Een van onze trouwe partners om dergelijke afsluitende acts te verzorgen is Actic en wordt gerund door mijn goede vriend Jelle de Bruijn. Samen met een team van acteurs geeft hij zijn ogen en oren goed de kost tijdens een evenement om na afloop een act neer te zetten die hout snijdt; die relativeert en/of laat reflecteren én vaak grappig is.

Actic in actie
Dagafsluiting voor Rechtbank Midden Nederland. Fotograaf: Laurens Martina

Meetbaar resultaat

Arno van der Heyden is een andere, zeer gewaardeerde partner van Broek & Buuren als het gaat om uitsmijters. Als geen ander weet hij, samen met zijn pianist en fotograaf (Live Beamen), een evenement samen te vatten in woord, lied en beeld. Dat het publiek dergelijke dagafsluitingen waardeert, blijkt o.a. uit de evaluatie van het Medewerkers Event 2018 van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, waar Arno de dagafsluiting verzorgde.

St Zorgcombinatie Marga Klompe waardering afsluiting Arno van der Heyden  

In deze grafiek (onderdeel van de uitslag van de evaluatie van het Medewerkers Event 2018) zie je dat ‘humor’ en ‘een goede samenvatting’ zeer goed scoorden bij de medewerkers die meededen aan het onderzoek. Ik ben wel benieuwd of de medewerkers dit ook uit zichzelf zouden hebben opgeschreven, wanneer er andere vragen waren gesteld in het onderzoek of wanneer de vragen meer open gesteld zouden zijn. Ook zou ik geïnteresseerd zijn in de effecten op langere termijn; hoe herinneren mensen zich de afsluiting en wat voor effect heeft dat voor het gevoel bij het hele evenement. Wellicht stellen we zelf nog eens een vragenlijst op om onze eigen antwoorden te vergaren.

Voor nu doen we het met deze grafiek van de Zorgcombinatie, waar in elk geval uit blijkt dat de afsluiting van Arno van der Heyden in goede aarde is gevallen. Iets dat wij wel hadden verwacht 😉.

Ingrediënten

Waar moet een goede uitsmijter aan voldoen? Wanneer krijg je na het nuttigen ervan dat ontspannen, verhelderende en voldane gevoel? Broek & Buuren deelt het recept met liefde:

  • Deskundige artiesten
  • Flinke portie inhoud
  • Vleugje humor
  • Dosis reflectie en relativeringsvermogen
  • Theelepel Bindmiddel
  • Laten bezinken en nagenieten tijdens nazit of borrel

Afsluiting

Wil je jouw evenement ook op een originele, betekenis- en humorvolle manier laten eindigen, laat het me weten. We denken graag met je mee!